Türkiye Taiwan’a hoş geldiniz! Belki zurnayı duymuşsunuzdur, hatta zurnanın cenazelerdeki, düğümlerdeki o keskin sesini hatırlıyor olabilirsiniz. Ama biliyor musunuz zurna insan sesi, hayvan sesi taklit edebilir ve hatta kültürlerarası bir etkileşim aracı olarak da kullanılabilir! Haydi birlikte Tayvanlı müzisyen Huang Ya-nung ile zurna dünyasını keşfedelim!🎵
🌟Huang Ya-nung Kimdir?

Huang Ya-nung 黃雅農 , geleneksel Çin müziği enstrümanı zurnayı ustalıkla çalmaktadır. Küçük yaşlardan itibaren Çin flütü, zurna a ve diğer geleneksel nefesli çalgılar (guan, ka qian, ağız kopuzu, bawu, hulusi) üzerinde eğitim almış ve zengin orkestra toplulukları ile konser deneyimine sahiptir. Müziği yayma yolunda, Huang sürekli olarak sanatsal davranışlar içeren doğaçlama performanslar denemekte ve geleneksel temeller üzerinde çağdaş müziğe dönüşüm yapmaktadır. Müzik kariyerinde Almanya, İngiltere, Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelere turne yapma davetleri almıştır.
2024 yılında ise
“The Way Back: Zurnanın İpek Yoluna yolculuğu”
İpek Yolu’nu merkez alarak, Uyghuristan, İran, Ermenistan, Türkiye, Yunanistan gibi yerlere giderek, zurnanın atalarını keşfetmek için bu büyük tur planına başladı.
💁🏻♀️Tüm video ve ses kayıtları, 14 Mayıs 2024 tarihinde, yazarın katkılarıyla, Huang Ya-nung hoca ve Ankara Üniversitesi Sinoloji Bölümü öğretim üyesi Ye Jun-cheng hocanın düzenlediği etkinliğin kayıtlarıdır.
🍀Afişler


İlk durağımız
📍Ankara müzik ve güzel sanatlar üniversitesi
🧿10:00-11:00
Huang Ya-nung hoca, Ye Jun-cheng hoca ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi hocalar birlikte kahve içip sohbet ettiler, aynı zamanda bugünkü etkinlik için ses ısıtma egzersizi de yaptılar.
🧿Saat 11de hocalar kendilerini kısaca tanıttılar ve bugünkü etkinliğimiz başlattılar.
Soldan sağa: Araştırmacı İlker Akgün, Yab.Uyr.Öğr.Gör.Dr Ye Jun-cheng, Koordinatör Mustafa Ulaş Atasoy, Koordinatör Yunus Emre, Müzisyen Huang Ya-nong, Tercüman Feyzanur Öner (Ankara Üniversitesi Sinoloji Bölümü mezunu).
Huang hoca, kendini tanıtarak bu yolculuğun amacını ve öğrendiklerini anlattı. Ardından Ye Jun-cheng hoca de kendini tanıttı.
Zurna ve farklı müzik aleti çalarak farklı enstrümanların tınılarını gösterdiler.
Ardından Huang hoca zurnayı hayvan ve insan seslerini taklit ederek, zurnanın müzik çalmanın ötesindeki işlevlerini de ortaya koydu.
Sözlük
🍀咔腔 kǎ qiāng :
insan sesinin özel yapım bir düdüğe etki etmesiyle oluşur, yani insanın sesi, özel yapım bir düdüğün kamışını titreterek rezonans oluşturur ve insan sesine benzer bir ton üretir.
🍀口弦 Ağız kopuzu :
Ağız armonikası, aynı zamanda ağız harpu, ağız tel ve çene harpu olarak da bilinen, ince bir levha çalgısıdır. Çerçeveye bağlı esnek bir metal veya bambu dil ya da kamıştan oluşur.
Etkinliğin sonunda tüm hocalar ‘ Üsküdar’a gider iken’ ve ‘ İzmir Marşı’ şarkılarını birlikte çaldılar, şimdi birlikte bu güzel melodinin tadını çıkaralım!
Ankara müzik ve güzel sanatlar üniversitesi Huang hocaya teşekkür belgesi verdi.
Üniversitenin güzel binası önünde çektiğimiz tatlı fotoğrafı! mutluğumuz daim olsun inşallah…
Leave a Reply